5 tillbehörstips för palettblad

Välkommen! Här får du 5 tips på tillbehör som ökar dina chanser att lyckas med dina palettblad.1. Lerkruka med hål i botten och fat

Det absolut viktigaste tillbehöret är en lerkruka med hål i botten och fat. Palettblad trivs som bäst i luftig, porös och väldränerad jord. Plantorna gillar inte när det finns överflödigt vatten kvar i krukan och kan faktiskt dö av det. Lerkrukor andas och överflödigt vatten rinner lätt ut ur hålet i botten.

Billiga lerkrukor finns att köpa på IKEA, tex modellerna Brunbär och Muskotblomma.2. Lerkulor

Ett enkelt och billigt sätt att förhindra att plantornas rötter ruttnar. Lerkulor i botten på en kruka används för att jorden ska lyftas upp så att överblivet vatten inte dränker rötterna.

Kom ihåg att lerkulorna kan återanvändas!3. Perlite

Perlite är ett vulkaniskt material som efter kraftig upphettning blir vitt och poröst, nästan som söndersmulad frigolit. Perlite blandas i jorden för att göra den porösare och luftigare. Det ger växternas rötter mer syre och bidrar till att fröer gror snabbare och unga plantor rotar sig bättre.

Det går att köpa perlite färdigblandad med jord eller separat.4. Vattensprayflaska

När du sår dina fröer så behöver de en fuktig miljö för att trivas och börja gro till plantor. En sprayflaska med vatten som du använder några gånger om dagen hjälper till. Tänk på att använda en mjuk och finfördelad stråle för plantorna är väldigt sköra i början.5. Växtbelysning

Växtbelysning är inte nödvändigt, men underlättar om du enkelt vill driva upp plantor året runt inomhus. Man kan köpa växtlampor eller använda sig av lysrör som brukar finnas på köksbänken. Tänk på att sådden behöver vara nära ca 10 cm.

Fördelarna med att använda växtbelysning är att du behöver inte tänka på att plantorna blir rangliga för att de får för lite ljus eller att det blir för varmt så att de dör. Plantorna växer även snabbare! Tänd ljuset när du går upp på morgonen och släck när du lägger dig. Passa på att spraya med vatten samtidigt.

Växthuset på bilden med led belysning som vi själva använder och rekommenderar är Romberg Lumio M LED som gör det enkelt att driva upp plantor från frön.

Artiklar