10 fakta om palettblad

1. De vanligaste anledningarna till att dina fröer inte gror är för att de behöver läggas ovanpå fuktig jord, jorden får heller inte vara för klumpig och ojämn så vi rekommenderar att du använder såjord, om jorden torkar ut så dör fröerna och de behöver få tillräckligt med ljus för att gro.

2. Palettblad kan dö av övervattning. Plantorna gillar inte när det finns överflödigt vatten kvar i krukorna och trivs därför bäst i luftig, porös och väldränerad jord. Ett tips är att blanda jorden med perlite och ha lecakulor i botten av krukan. Vi rekommenderar att använda lerkrukor med hål i botten och fat så att överflödigt vatten kan rinna ut. En annan fördel med att använda krukor som har hål i botten är att när rötterna börjar leta sig ur hålet, är det dags att omplantera till en större kruka.

3. Plantornas färger varierar väldigt mycket beroende på hur mycket ljus de får. På vintern blir de lätt bleka i färgerna medan på sommaren blir de mer färgsprakande.

4. Palettblad behöver toppas för att bli buskigare. Sorten Kong förlorar dock sin karaktäristik om man beskär.

5. Om din plantor börjar blomma så kan du försöka avbryta blomningen genom att klippa bort blomknopparna. Klipp två bladpar nedanför blomknopparna. Plantornas fina färger behålls längre om blomningen avbryts.

6. Palettblad blir som vackrast utomhus och behöver då stå i halvskugga. Tänk på att det minst behöver vara 10 °C ute om nätterna innan du ställer ut dina plantor. För att vänja plantorna vid utomhusklimatet så behöver de stå i skugga och vindstilla de första dagarna och successivt vänjas vid solen.

7. Palettblad du ställer utomhus ska du inte ta in igen pga risken för ohyra.

8. Palettblad dör av frost.

9. Om dina plantor inomhus dör på vinterhalvåret så beror det ofta på övervattning (plantan går ner i viloläge och behöver inte lika mycket vatten), torr luft (tex står direkt ovanför element) och kyla (tex kalldrag från fönster). Klipp ner plantorna under hösten, ställ krukorna i ditt ljusaste fönster och undvik att ge växtnäring. Känn efter med fingret i krukan och vattna bara när det är torrt!

10. Palettblad (coleus scutellarioides) är inte giftiga för katter eller hundar.

Artiklar