Blå palettblad

Finns det blåa palettblad?

Det finns tyvärr inga blåa palettblad. De bilderna du kan ha sett online är tyvärr redigerade av oseriösa säljare. Men palettblad kommer i många andra vackra färger som choklad, lila, lime, mosaik, orange, rosa och rött.

Varför är blåa växter så ovanliga?

Visste du att äkta blå blommor i naturen inte ses ofta för det finns inget äkta blått pigment i växter. Så växter har inte ett direkt sätt att göra en blå färg. För att göra blå blommor, eller lövverk, utför växter en sorts trick med vanliga växtpigment som kallas antocyaniner. De viktigaste ingredienserna för att göra blå blommor är de röda antocyaninpigmenten. Växter finjusterar, eller modifierar, de röda antocyaninpigmenten för att göra blå blommor. De gör detta genom en mängd olika modifieringar som involverar pH-skiftningar och blandning av pigment, molekyler och joner.

Det vanligaste växtpigmentet är grönt klorofyll, så växter ser gröna ut eftersom klorofyll inte absorberar, utan snarare reflekterar, grönt ljus. Växter gillar dock blått ljus eftersom det har mer energi än något annat ljus i det synliga spektrumet. Så, om du har blå löv reflekterar du det högsta energiljuset och förvisar dig själv till att endast använda ljus av sämre kvalitet som i slutändan begränsar din tillväxt. Inte en bra strategi och så varför de flesta växter undviker det.

Artiklar