Palettblad utomhus

Palettblad blir som vackrast utomhus under sommarhalvåret. Vi ger dig tips på hur du lyckas med palettblad på din balkong eller i din trädgård!

Eftersom palettblad inte tål frost så rekommenderar vi att du flyttar ut dina palettblad utomhus först när kvällstemperaturen har varit minst 10 °C i en vecka. Beroende på vart du bor så brukar det ske under mitten eller slutet av maj månad.

I början behöver du vänja dina palettblad för utomhuslivet, det kallas även för att avhärda dina palettblad. Oavsett om du ska låta plantorna stå i kruka eller gräva ner dem i rabatten, är det bra för dina palettblad att successivt vänja sig vid den nya miljön. Förutom temperaturskillnader så behöver palettbladen också vänja sig vid sol och vind. Vi rekommenderar att du under de första dagarna ställer dina plantor på en plats som har skugga och är vindstilla och successivt vänjer dem vid solen. Sedan är det fritt fram att plantera i tex amplar, blomlådor eller i din trädgård. Tänk på att palettblad gillar att stå i halvskugga!

Under hösten när kvällstemperaturen sjunker igen så rekommenderar vi att inte ta in dina palettblad som har stått utomhus. Risken att få med sig ohyra som sprider sig till dina palettblad som står inomhus är för stor. Det är därför vanligt att man har moderplantor inomhus som man tar sticklingar av för att sedan plantera ut. Skulle det ske någon olycka med palettbladen som står utomhus så har du alltid kvar dina fina plantor inomhus.

Lycka till!

Artiklar