Så palettblad

Välkommen!

här får du tips om hur du enkelt kommer igång med att så palettblad! 

Det absolut vanligaste misstaget som görs är att man sår fröna under jord. Då minskar grobarheten och har man otur kommer inga plantor alls upp. Palettblad är nämligen ljusgroende och fröna behöver släppas ovanför jorden utan att täckas. Vilken typ av jord spelar inte så stor roll, du kan tex använda såjord, blomjord eller planteringsjord.Börja med en mindre kruka, ett litet shotglas i plast eller ett miniväxthus för att lättare kunna hålla jorden lagomt fuktig. Tänk på att även ha hål i botten för dränering för att förhindra röta. Vattna igenom jorden, se till att överflödigt vatten rinner ut och släpp fröna ovanför jorden. 

För att få ut de små fröna ur påsen så kan du tex använda en fuktad bomullspinne eller tandpetare. Vissa av våra fröer är pelleterade och har ett gult lager av lera omkring sig som behöver bli tillräckligt fuktigt så att det löses upp och fröet kommer fram. Plantera även fröna med lite mellanrum för att göra det lättare att omplantera. Stäng sedan in fukten med tex plastfolie som du gör små hål i eller ett lock som du lyfter på nån gång om dagen. Fukta jorden med sprayflaska varje morgon och kväll.

Ställ sådden ljust. Under höst, vinter och tidig vår kan växtlampa/lysrör behövas. Om du använder belysning, tänk på att sådden behöver vara nära ca 10 cm.


Under rätt förhållanden tittar de gröna hjärtbladen upp inom 14 dagar. Därefter kommer karaktärsbladen och det är först nu du börjar se hur plantan kommer att se ut. Om du använder plastfolie, kan du ta bort den när plantorna börjar når upp till folien.

Här kan du även se hur fuktig jorden är och det tillsammans med en ljus miljö och en temperatur runt 20 grader ger bra förhållanden för dina fröer. Det vita på bilden är det vulkaniska materialet perlite som man kan använda för att göra jorden mer luftig, porös och fuktighetsbevarande.

 


När plantorna har 4-6 blad är det dags för omplantering. Se till att vattna igenom jorden ordentligt innan du omplanterar. Det gör det lättare att få loss jorden från krukan och risken för skador på rötterna minskar. Kläm försiktigt på krukan, luta den nedåt och ta emot jordklumpen med andra handen.

Dela sedan försiktigt plantorna i jordklumpen och försöka ha kvar så mycket jord runt rötterna som möjligt. Flytta varje planta till en större kruka med ny jord. Vattna igenom och placera ljust!

Några saker som kan vara bra att veta om palettblad är att de behöver toppas för att bli buskigare, klipp bort blomknopparna för att behålla bladens färger längre, om de står utomhus så trivs de bäst i halvskugga och de tål inte frost.

Lycka till!


Alla fina foton är tagna av @coleusnewbie