Så palettblad

Välkommen! Här får du tips om hur du enkelt kommer igång med att så palettblad. För att lyckas med din frösådd så behöver fröerna mycket ljus, en fuktig miljö och en temperatur runt 22 °C.

Det absolut vanligaste misstaget som görs är att man sår fröna under jord. Då minskar grobarheten och har man otur kommer inga plantor alls upp! Palettblad är nämligen ljusgroende och fröna behöver släppas ovanför jorden utan att täckas.

För att ge dina fröer bäst förutsättningar att gro så rekommenderar vi att du använder såjord.


Börja med en mindre kruka, ett litet shotglas i plast eller ett miniväxthus för att lättare kunna hålla jorden lagomt fuktig. Tänk på att även ha hål i botten för dränering för att förhindra röta. Vattna igenom jorden ordentligt och släpp fröna ovanför jorden.

För att få ut de små fröna ur påsen så kan du tex använda en fuktad bomullspinne. Vissa av våra fröer är pelleterade och har ett gult lager av lera omkring sig som behöver bli tillräckligt fuktigt så att det löses upp och fröet kommer fram. Plantera även fröna med några centimeters mellanrum för att göra det lättare att omplantera.

Stäng sedan in fukten med plastfolie som du gör små hål i eller ett lock som du lyfter på nån gång om dagen. Fukta jorden med sprayflaska vid behov, tex varje morgon och kväll. Om jorden torkar ut så kommer inga plantor upp!

Ställ sådden så att den får mycket ljus. Under den mörkaste delen av året kan växtlampa/lysrör behövas. Om du använder belysning, tänk på att sådden behöver vara nära ca 10 cm.


Under rätt förhållanden tittar de gröna hjärtbladen upp inom 14 dagar. Därefter kommer karaktärsbladen och det är först nu du börjar se hur plantan kommer att se ut.

Om plantorna blir långa och sköra, är det för att de inte får tillräckligt med ljus och du behöver då flytta sådden till ett ljusare ställe. Plastfolien/locket kan du ta bort när plantorna börjar nå upp.


När plantorna har 4-6 blad är det dags för omplantering. Se till att vattna igenom jorden ordentligt innan. Det gör det lättare att få loss jorden från krukan och risken för skador på rötterna minskar. Kläm försiktigt på krukan, luta den nedåt och ta emot jordklumpen med andra handen.

Dela sedan försiktigt plantorna i jordklumpen och försök ha kvar så mycket jord runt rötterna som möjligt. Flytta varje planta till en större kruka tex 12 cm med ny blomjord. Plantorna trivs som bäst i luftig, porös och väldränerad jord. Använd därför gärna en lerkruka med hål och lecakulor i botten. Vattna igenom och placera ljust!

Några saker som kan vara bra att veta om palettblad är att de behöver toppas för att bli buskigare, klipp bort blomknopparna två bladpar ner för att behålla bladens färger längre, om de står i trädgården så trivs de bäst i halvskugga och de tål inte frost.

Lycka till!

Palettblad.com


Alla fina foton är tagna av @coleusnewbie

Artiklar